Zonnepanelen en thuisbatterijen zijn een krachtige combinatie om zelf opgewekte energie optimaal te benutten. Overdag wekken zonnepanelen energie op, maar dit verbruik je niet altijd direct. Een thuisbatterij slaat overtollige zonne-energie op zodat je deze later kunt gebruiken, bijvoorbeeld in de avond of op bewolkte dagen. In dit artikel leggen we uit hoe zonnepanelen en thuisbatterijen samenwerken, welke technologieën hierbij komen kijken en hoe je hiermee het maximale uit je zonne-energie haalt.
Zodra je zonnepanelen energie opwekken, wordt deze stroom als volgt verdeeld:
Door een thuisbatterij te gebruiken, verhoog je het aandeel eigen zonne-energie dat je verbruikt van 30 tot 40 procent naar 60 tot 80 procent. Hierdoor ben je minder afhankelijk van het net en profiteer je optimaal van je zonnepanelen.
Wil je weten wat een thuisbatterij precies is en hoe deze werkt? → Lees hier meer over wat een thuisbatterij is en hoe deze werkt
Zowel zonnepanelen als thuisbatterijen werken op gelijkstroom (DC), terwijl huishoudelijke apparaten wisselstroom (AC) gebruiken. Een omvormer zorgt ervoor dat de stroom op de juiste manier wordt omgezet voor gebruik en opslag.
Er zijn drie soorten omvormers:
Een hybride of bidirectionele omvormer is vaak de beste keuze om het maximale uit je zonnepanelen en thuisbatterij te halen.
Meer weten over welke thuisbatterij het beste bij jouw situatie past? → Vergelijk hier de verschillende thuisbatterijen
Op dagen met veel zon kan het voorkomen dat je thuisbatterij volledig opgeladen is terwijl je nog steeds energie opwekt. Er zijn dan een paar mogelijkheden:
Meer weten over de gevolgen van de afschaffing van de salderingsregeling? → Lees hier verder over de salderingsregeling
Op bewolkte dagen of in de winter wekken je zonnepanelen minder energie op. Hierdoor kan je thuisbatterij minder snel opladen en heb je mogelijk alsnog energie van het net nodig.
Om efficiënt met je energie om te gaan kun je:
Wil je weten wat een thuisbatterij kost en hoe snel je deze terugverdient? → Lees hier meer over de kosten en terugverdientijd
Door een thuisbatterij te koppelen aan je zonnepanelen profiteer je van:
Wil je weten welke subsidies of financiële voordelen er zijn? → Lees hier verder over subsidies en financiële voordelen
Een thuisbatterij helpt je om zonne-energie efficiënter te gebruiken, maar door deze te koppelen aan een Batterijenbuurt kun je nog meer besparen en zelfs energie delen met anderen.
Met een slim energiebeheerplatform binnen Batterijenbuurt profiteer je van:
Ontdek de mogelijkheden van een Batterijenbuurt! → Bekijk de mogelijkheden voor een slimme thuisbatterij-integratie