Gezamenlijk lokale energie opwekken met buurtgenoten (en eigen zonnepanelen) is een krachtig alternatief voor het traditionele model waarin ieder huishouden alleen verantwoordelijk is voor zijn eigen energie. Dankzij nieuwe technologie, wetgeving en initiatieven zoals Batterijenbuurt, wordt het nu eenvoudiger en aantrekkelijker om als collectief aan de slag te gaan. Maar wat levert lokaal energie opwekken eigenlijk op? In dit artikel zetten we de belangrijkste voordelen op een rij.
Wanneer je samen lokaal energie opwekt, zoals via een gedeeld zonnedak of via alle zonnepanelen per huishouden, ben je minder afhankelijk van commerciële leveranciers en landelijke netwerken. Je weet waar je energie vandaan komt, hoe deze wordt verdeeld en tegen welke kosten. Zeker in tijden van stijgende prijzen geeft dit rust en overzicht.
Door samen in te kopen, produceren en delen, daalt de kostprijs per kWh. Ook kun je slim omgaan met opslag en verbruik, waardoor je het maximale haalt uit je opgewekte energie. Binnen een energiegemeenschap zoals Batterijenbuurt profiteren deelnemers van onderlinge verrekening van stroom tegen kostprijs. Iedereen die lid is van de energiegemeenschap kan dan tegen hetzelfde goedkope tarief stroom inkopen/verkopen bij elkaar. Dit noemen we energiedelen.
Lees meer over de voordelen van energie delen
Met slimme thuisbatterijen en energiebeheer kun je stroom opslaan op momenten dat de prijzen laag of zelfs negatief zijn. In 2025 komen negatieve prijzen naar verwachting meer dan 400 keer per jaar voor. Door energie lokaal te bufferen en op het juiste moment te gebruiken of te delen, kun je effectief besparen.
Veel zonne-energie gaat verloren doordat het net op piekmomenten overbelast raakt (netcongestie). Door lokaal samen te werken en energie slim op te slaan of direct te delen via een buurtbatterij voorkom je verspilling en vergroot je de impact van je panelen.
Lees meer over oplossingen voor netcongestie
Individueel terugleveren aan het net levert steeds minder op. Door binnen een energiegemeenschap energie direct te delen met je buren behoud je meer waarde van je overtollige stroom. Dit wordt mogelijk gemaakt door systemen zoals de LEO-controller van Batterijenbuurt.
Bekijk de invloed van netcongestie op zonnepaneelbezitters
Samenwerken in een energiegemeenschap maakt het mogelijk om piekbelasting te verminderen. Door bijvoorbeeld batterijen te gebruiken voor peak shaving kan een wijk collectief binnen de limieten van een standaard netaansluiting blijven, zonder kostbare verzwaring.
Lees hoe een thuisbatterij helpt bij netcongestie
Door samen te investeren wordt technologie als bi-directioneel laden, slimme laadpalen en geautomatiseerd energiemanagement bereikbaar. Wat voor een individu lastig schaalbaar is, wordt haalbaar voor een groep.
Samen energie opwekken met duurzame bronnen zoals zon en wind vermindert de CO2-uitstoot. In 2025 is hernieuwbare energie in Europa goed voor ongeveer 35 procent van de elektriciteitsproductie. Lokale projecten versnellen die trend en dragen bij aan een fossielvrije toekomst.
Een gedeeld energieproject versterkt het gemeenschapsgevoel. Je werkt samen met buren aan een gezamenlijk doel en hebt inspraak in hoe het project wordt ingericht. Bij Batterijenbuurt bepaal je bijvoorbeeld zelf hoeveel energie je deelt en wat je terug wilt verdienen.
Lees hoe je een energiegemeenschap start
Woningeigenaren met een aandeel in een collectief energieproject zien vaak een verbetering van hun energielabel. Dit maakt de woning aantrekkelijker op de markt en kan de verkoopwaarde verhogen.
Door samen te investeren in duurzame energie en opslag worden deelnemers minder afhankelijk van schommelende energieprijzen en externe leveranciers. Dit biedt zekerheid in een steeds veranderende energiemarkt.
Energiecoöperaties en energiegemeenschappen komen in aanmerking voor regelingen zoals de SCE-subsidie. Ook kun je btw terugvragen op de installatie van een thuisbatterij. Collectieve projecten krijgen vaak voorrang bij gemeenten en provincies vanwege de maatschappelijke meerwaarde.
Bekijk alle financieringsopties voor energiegemeenschappen
Samen energie opwekken biedt financiële, technische én sociale voordelen. Of je nu start met een zonnedak op het buurthuis of al nadenkt over een gedeelde buurtbatterij: collectief eigendom en slim energiemanagement maken het verschil. Bij Batterijenbuurt helpen we je om deze stap te zetten – lokaal, slim en toekomstgericht.
Wil jij samen met je buren aan de slag met collectieve energie? Neem contact op en ontdek hoe je zelf het verschil kunt maken in jouw wijk.